Historien til Bjølsen skoles musikkorps
Historien
Korpset gjennom tidene
1901 hadde Bjølsen skole egen musikk 17. mai. «Korpset» besto av 6 gutter med navnet «Tordenskiold». Dette var første forsøk på å danne korps ved skolen. 1908 ga overlærer Ringdahl beskjed om at gutter fra 4. - 7. klasse som var interessert i å spille, kunne bli med i guttekorpset. Rundt 40 gutter meldte seg. Tambur Larsen fra Brigademusikken var korpsets første dirigent. 18. mars
1909 ble Bjølsen skoles guttekorps stiftet. I 17.mai toget samme år spilte de «Ja, vi elsker» og «Guttene kommer». Penger til korpsdriften kom fra guttenes jobb som visegutter etter skoletid. Uniformen var hvite nikkersbukser, bluse, gardelue og rødt skjerf rundt livet. Korpset ble meget populært og ble engasjert til utflukter og tilstelninger. De var spesielt stolte av «Grillenbannermarsj» som bare de spilte. Korpset hadde ingen regelmessig øvelse, og ikke øvelse om vinteren. Når 17. mai nærmet seg, øvet de desto mer for å forberede seg til den store dagen.
1921 ble det faste øvelser og samspill hver uke, med kapellmester Chr. Nielsen som dirigent. De kjøpte selv blå uniformer, og i 1922 var Bjølsen byens største guttekorps med ca. 50 medlemmer. De deltok i konkurranser, og arrangerte basar for å skaffe penger.
1927 besto korpset av 24 gutter og av dem spilte 12 stykker piccolofløyte.
1929 ble korpset innmeldt i Krets og Landsforbund. Samme år var landsstevnet i Bergen. Korpsets basar sørget for penger til reisen og nye uniformer; grønne jakker, beige bukser og skyggeluer. Noter var det ikke penger til, det måtte guttene betale selv.
1931 ble Mødreforeningen stiftet. Det ble satt i gang en basar til inntekt for nye uniformer, sommerturer og jubileumsfeiring. Foreldrene gjorde også en stor jobb for å drifte korpset. 1933 ble det uniformskifte til lys blå jakke og hvite bukser. Korpset spilte i Kringkastingen samme vinter.
1934 ble 25 års jubileet feiret med konsert og fest. Konserten ble avholdt i Cirkus verdensteater og var musikalsk sett meget bra. Festen var i restaurant Humlen.
1937 ble æresmedlemskap i korpset innført. 9. april 1940 ble Norge okkupert. Bjølsen skole ble okkupert til militært bruk og korpsets utstyr måtte fjernes fra skolen. Korpset øvde da på ulike steder: Bjølsen misjonshus i Bergensgaten, Sporveiens lokaler i Moldegaten (nå Meny), Arbeidersamfunnet i Arendalsgaten, og Myrens verksted.
1944 forsto man at krigen nærmet seg slutten, og det ble arrangert illegale marsjøvelser blant annet i Sporveiens verkstedlokaler.
8. mai 1945 marsjerte korpset en runde i bydelen med det norske flagget i spissen. Voksne og barn ble med i toget for å feire at det endelig var fred og at vi var et fritt land igjen. 17. mai 1945 marsjerte korpset i 17. maitoget. 1949 fylte korpset 40 år, og ble feiret med brask og bram. Jubileumsårets klimaks var konserten i Samfunnssalen som var fylt til siste plass.
1950 spilte guttene ved åpningen av Osloutstillingen på Frogner og ved fru Roosevelts besøk i Oslo. Korpset besto da av 63 gutter i samspillet og 26 aspiranter. 1954 bestod korpset av 102 gutter i samspillet og 41 aspiranter. Det var første gang tallet oversteg 100 i samspillet.
1955 ble paraden 17. mai filmet og senere vist på Filmavisen. Filmen ligger i dag på YouTube.
1958 spilte korpset under åpningen av VM i ishockey på Jordal Amfi. 1959 feiret Bjølsen skoles guttekorps sitt 50 års jubileum. Lærer S. Berge hadde komponert en marsj, «Bjølsengutten» som ble tilegnet korpsets 50 års jubileum. Jubileumskonserten ble holdt i Folketeateret med ca. 1000 tilhørere. Jubileumsfesten ble holdt i Oslo Handelstands selskapslokaler med ca. 360 gjester. Ved årsskiftet 1959/60 bestod korpset av 150 gutter, hvorav 41 aspiranter.
I 1965 gikk reisen til Berlin, hvor korpset spilte for Oberbürgermeister Willy Brandt. Han overrasket korpset med en hvit porselensbjørn. Sommerturen 1965 var en av korpsets mest vellykkede turer.
1969 var Guttekorpset 60 år, og jubileumskonserten ble holdt i Colosseum kino. Korpsets tidligere medlem, Jon Larsen, komponerte en hyldningsmarsj. Fra vår vennskapsby, Flensburg (Tyskland), fikk vi overrakt en meget flott trompet. Om kvelden var det festaften på Sjølyst med 177 personer til bords, utenlandske gjester og gamle Bjølsengutter. To av korpsets stiftere var også til stede. Her fikk de krumme saxofonene konkurranse fra snabelen til Arnardos siste indiske elefant, som uventet innfant seg til måltidet. Nesten like stor jubel vakte det da korpsets mange forskjellige tidligere uniformer ble demonstrert i parade.
I 1971 deltok Bjølsen skoles pikeballetts drillgruppe på korpstur til Flensburg.
1974 fylte Bjølsen skole 65 år og korpset spilte underholdningskonsert i Marienlyst skoles aula.
1976 Korpset skiftet navn til Bjølsen skoles musikkorps for at jenter også kunne være med.
1979 feirer korpset 70 års jubileum. Jubileumskonserten ble avholdt i Colosseum kino. Jubileumsstevne ble arrangert på Myraløkka i mai med over 1 000 musikanter fra fjern og nær. Det ble satt i gang med kakelotteri, tippelag, bingo, loppemarked og annet loddsalg for å få klingende mynt til feiring og tur. Turen gikk til Halkidiki, Grekenland.
1981 kjøpte korpset egen buss, populært kalt «Rivalen» - for den stjal atskillig tid i forbindelse med mekking og maling. Den ble brukt på sommerturer til blant annet Åland via Gøteborg og Liseberg, og Stockholm og Grøna Lund.
1983 økonomien var ikke noe å skryte av. Det ble beregnet at hver enkelt musikant kostet 3000 kr pr. år (eksklusiv kontigent). Styret arrangerte kakelotteri, loppemarked, bingo, vaskejobb, 17. mai-arrangement og salgsboder i sentrum ved Oslo Maraton. Korpset inngikk avtale med Oslo Kommunale musikkskole i håp om at dette ville bringe korpset til et høyere musikalsk nivå.
1984 75-års jubileum. Konserten ble holdt i Soria Moria kino. Som vanlig ble korpsets gamle uniformer presentert med hvert sitt lille dikt om år og utseende. Middagen ble arrangert i Oslo Sporveiers festlokaler på Bjølsen. Kretsstevne ble holdt på Myraløkka. Sommerturen gikk til Benidorm i Spania. Ny varebil, populært kalt "Loppekassa" ble innkjøpt for kr. 22 900. Den gjorde virkelig nytte for seg!
1985 Korpset har fått en kjær og god venn i Arnt Johansen. Han følger korpset med stor interesse. Arnt har vært gjestedirigent, og korpset har ved flere anledninger besøkt ham på Leirvoll sykehjem. Oslo kommunale musikkskole overtok fra 1985 undervisningen av aspirantene. En gavesjekk på kr.18 000.-, fra Arnt Johansen ble brukt til innkjøp av en bass, og på instrumentet ble det inngravert "FRA ARNT". I oktober tok Lilleborg skoles musikkorps kontakt om felles samspill for aspirantene. I årene fremover gikk samarbeidet med Lilleborg inn i fastere former.
1986 Under Oslomesterskapet fikk korpset 2. ærespris og fin bedømmelse tross liten besetning. Sommeruren gikk til Nederland. 1989 fyller korpset 80 år. Jubileumsåret ble markert i et og et halvt år! Jubileumskonsert i Tempelet, der det ble tatt opp en kassett som dokumenterer de musikalske prestasjonene. Kretsstevne ble arrangert i Bjølsenparken.
1992 Korpset har benyttet instruktører fra Oslo Kommunale musikkskole i flere år, men pga. nedskjæringer i kommunen må private instruktører benyttes. Dette betyr ekstra utgifter. Samarbeidet med Lilleborg skoles musikkorps tas opp igjen. Felles deltagelse i Oslomesterskapet med hederlig plassering.
1993. Trond Elnes sluttet og Åsmund Tveiterein ansatt. Aktiviteten begrenses av økonomien. Årets tur var helgetur til stevne i Larvik.
1994 og 85-års jubileum. Elevkullene på skolen skrumpet inn, det ble færre å rekruttere fra. Da var det godt å ha gode naboer å samarbeide med. Korpsene Bjølsen, Sagene og Lilleborg opptrådte under navnet BjølSaLi, et navn musikantene selv kom frem til. BjølSaLi deltok på Oslomesterskapet og var arrangør for kretsstevne og tur til Berlin.
1994 og 85-års jubileum. Elevkullene på skolen skrumpet inn, det ble færre å rekruttere fra. Da var det godt å ha gode naboer å samarbeide med. Korpsene Bjølsen, Sagene og Lilleborg opptrådte under navnet BjølSaLi, et navn musikantene selv kom frem til. BjølSaLi deltok på Oslomesterskapet og var arrangør for kretsstevne og tur til Berlin. Jubileumskonserten ble gjennomført i samarbeid med skolekorpsene på Lilleborg og Sagene. 1995 BjølSaLi utvikles videre. Dirigent Kari Rollan. Drilltropp blir dannet i perioden.
2003 ble det investert i nye uniformer til BjølSaLi. Det er et felles lager av uniformer og hvert korps betaler 1/3 hver. Drilluniformene har samme stil, med kortere jakker og hvite skjørt. 2004 – 2005 Samarbeidet mellom Bjølsen, Sagene og Lilleborg skolekorps fortsetter. Skolene har hvert sitt korps og egne aspirant/rekrutteringsgrupper (3. og 4. klasse), kalt Pulsligaen. Våren 2005 hadde hovedsamspillet ca. 25 musikanter fra de tre skolene samlet, med nye juniorer ble det ca. 40 barn høsten 2005. BSMK hadde 32 musikanter; 4 i hovedkorps, 17 rekrutter/aspiranter, 1 i trommekorpset, 10 drillere. Dirigent Kari Rollan, drillinstruktør Eva C.Ihlen. Marit Telhaug kom inn i styret som kasserer. FAU overtok 17.mai arrangementet v/ skolen. Sommertur til Cambridge for hovedkorps, trommekorps og drill. Aspirantene deltok på Gulsetfestivalen ved Skien.
2006 Frem til andre halvår hadde korpset felles uniform med Sagene og Lilleborg. Etter samarbeidsslutt ble det kjøpt inn nye korpsgensere som aspirantenes uniform; blå collegegenser med hvit skrift. Musikantene må selv skaffe svart bukse.
2007 Sissel Larsen (NMF) ble engasjert som ekspert på å restarte korps. Ny dirigent, Trude Stray Bjerkeseth ble ansatt. Korpset fikk til spilletimer i skoletiden. 17.mai 2007 spilte Bjølsenkorpset alene lokalt, supplert av ivrige foreldre og tidligere medlemmer, før spilling med BjølSaLi i toget og etterpå i bydelen. Jørgen Foss hoppet rett fra russedressen til styreledervervet i korpset. Sommerturen gikk til København for både store og små. Den første konserten med «nytt korps» var julekonserten i Emanuelkirken. Bokmessen i oktober innbrakte 13.000. Det ble kjøpt inn mange nye instrumenter i løpet av 2007. Korpset trakk seg fra BjølSaLi juli. Ved utgangen av 2. kvartal var det 6 musikanter, ved 3. kvartal 20 og ved starten av 2008, 37 medlemmer.
2009 var 100 årsjubileet. Korpsets stiftelsesdag 18.mars ble markert med konsert i skolens gymsal med elever fra barnetrinnet og lærere som publikum. Seniorkorpset deltok også. Jubileumsmiddag ble arrangert på Sagene Festivitetshus. I april ble det arrangert jubileumskonsert på Soria Moria, der korpsets historie var i fokus. Konserten var et samarbeid mellom Bjølsen skoles musikkorps, Bjølsen seniorkorps og Bjølsen Ungdomskorps. Korpset har et godt samarbeid med Seniorkorpsets dirigent, Freddy Bagge (Korpsbutikken), om vedlikehold og reparasjon av instrumenter. Sommerturen gikk til aspirantfestivalen i Skien.
Fra 2013 ble Antonio Galindo Agúndez dirigent i korpset, som hadde 9 medlemmer. Korpset fikk jevn vekst og svært god musikalsk utvikling.
2014 Det var tre medlemmer i hovedkorpset, 15 i juniorkorpset og 17 aspiranter. Valgborg Dyngvold tok over som leder. Korpset deltok på Tusenfrydstevet på høsten. Prøveeksemplar av korpsets nye jakke kom fra Stormark på Dokka, 23 eksemplarer ble bestilt i 2016.
I 2018 det kjøpt 20 jakker, takket være støtte fra OBOS. Uniform: blå korpsjakke og båtlue for hovedkorps, blå collegegenser til junior og aspiranter, alle har hvit pikétrøye under samt private sorte benklær og sko.
2017 innledet korpset deltakelse på Distriktsmesterskap, der junior alltid får strålende ros og hovedkorpset konkurrerer i 3. divisjon. I samarbeid med Bjølsen Ungdomskorps (BUK), får musikanter fra ungdomsskolen av sjansen til å hospitere hos BUK og spille med på ungdomskorpsets høstkonsert.
2018 Ingebjørg Klovholt ble ansatt som dirigent for aspirant- og juniorkorps.
2019 feiret vi 110 års jubileum. I 2019 hadde korpset totalt 64 medlemmer. Høsten 2019 ble Synnøve Hannisdal ble ansatt som dirigent for hovedkorpset. Jubileumskonserten ble holdt i Marienlyst skoles aula, gjester på konserten var Bjølsen Ungdomskorps og Bjølsen Seniorkorps.
2020 - 2021 Pandemiårene uten 17.mai-tog i Oslo sentrum, men med flaggheising på Bjølsen skole uten publikum og lokal 17. mai-marsjering i borettslag med dobbel avstand og korpset ofte på en rekke.
2022 Etter 2 års pandemipause var det endelig tradisjonell 17.mai-feiring med marsjering og spilling i barnetoget i sentrum. Korpset deltok på Tusenfrydstevnet med overnatting på Disen skole i forkant. Sommerturen gikk til Gøteborg Musikkfestival. Korpset har 65-70 medlemmer.
2023 Spilleoppdrag på kulturarvfestivalen Akershusstevnet, som hevder korpset er Oslos eldste marsjdyktige skolekorps. Stortingspresident åpnet stevnet og vår ukrainske musikant, spilte fanfare da det ukrainske flagget ble heist. Sommerturen gikk til Mjøsfestivalen på Gjøvik.
2024 115 års jubileum. Symfoniorkesterkonsert «Sagene symfoni» med Sagene strykeorkester. Ingebjørg Klovholt ansettes som dirigent også for hovedkorpset. Korpset (junior- og hovedkorps) er 50 spillende på 17.mai og sommertur. Sommerturen går til Nord- Tyskland og Østensjø-treff. Korpset spiller på Akershusstevet og jubileumskonserten spilles på Voldsløkka scene, med gjester Bjølsen Ungdomskorps og Bjølsen Seniorkorps. Det er 88 medlemmer i korpset.